70% af jordens overflade er dækket af vand. Det er derfor ingen stor overraskelse at der er en helt anden verden under jordens overflade, som de færreste kender til. Den bedste måde at opleve dyrelivet, plantelivet og omgivelserne er igennem en dykkermaske og med en iltflaske på ryggen. Hermed kan man opleve de smukkeste og mest fascinerende områder der findes i havet rundt omkring i verden. Her kommer vi med anbefaling til de smukkeste steder at dykke på jeres næste dykkerrejse.
Dykkerrejse – sådan kommer du i gang
Om man svømmer ud i Kattegat eller The Great Barrier Reef ved Australien, så er der fantastiske oplevelser under havoverfladen. Rundt omkring i verden er der mange spektakulære områder under havets overflade. Det er ret nemt at rejse på dykkerferie, da der faktisk er færre forhold at tage sig til end man forestiller sig. Er man erfaren dykker, er de næste to linjer rent pladder, for så er kufferten fyldt med en masse grej. Men alt udstyret kan man låne/leje og er ofte en del af en større pakke ved de forskellige dykkersteder. Derfor kan man blot troppe op i sine badebukser, med solcremen i den ene hånd og solbrillerne i den anden.
Når man tager afsted på dykkerrejse, er der få overvejelser man skal gøre sig. For det første skal man finde ud af, om der er nogle dyr man bare VIL dykke med. Mange har hvalhajer, revhajer, manta rays og skildpadder på deres bucketliste. Er det formålet at finde en destination hvor der kan krydses dyr af listen, er det første prioritet i planlægningen. Herefter handler det om at finde ud af vejrforhold, om dyrene er på destinationen på samme tid af sæsonen som I selv er der. Mere er der egentlig ikke i det.
Ved ankomst til sin destination, er det altid en god ide at undersøge de forskellige centre. Dykning handler meget om tillid. Både til sine instruktører, men også om stedet har styr på kvaliteten af sit udstyr. Dykning er en farlig sport, hvor den mindste ulykke kan ende med en dødsulykke. Derfor er tillid rigtig vigtigt, hvis man skal kunne slappe af og nyde sine dykkeroplevelser.
På stedet kan man som sagt leje alt sit udstyr. Dette er alt fra våddragt til maske og snorkel. Indenfor dykning er der enten SSI eller PADI som uddanner instruktører. Det er en svær uddannelse som kræver meget dykkererfaring og stor viden. Derfor er udgangspunktet altid, at instruktørerne er eksperter og ved hvad du snakker om.
Dykkerrejser skal prøves
Alle er nødt til at prøve dykning. Vi har alle sammen set dykkerbillederne til familiefesterne eller på sociale medier. Det at se andre dykke med koralhajer, tusinde af fisk eller skildpadder kan virke meget fjernt og surrealistisk – ligesom at se en tegnefilm eller træde ind i skabet og ud til Narnia. Om det er fjernt eller ej, så er det utrolig nemt at komme i gang. Dykkerbeviset kan være skaffet på et par dage med en blanding af teori og dykkertræning.
Sådan kommer du i gang med dykning (BOX)
For at man kan få lov til at dykke skal man have et dykkerbevis.
- Det gør man ved PADI eller SSI certificeret undervisere som findes ved (næsten) alle dykkersteder. Her skal man gennemføre en test på baggrund af forskellig teori. Det er enormt vigtigt, da man hurtigt kan få dykkersyge, sprængte trommehinder eller andre følger ved forkert dykning.
- Herefter skal man også bestå en dykkerprøve, hvor man består de mest grundlæggende færdigheder ved dykning.
- Når testen er bestået, kan man kalde sig open water diver. Det giver adgang til at svømme ned på 18 meters dybde.
- Herefter kan man udvide sit bevis til et Advanced open water diver, som giver adgang til 30 meters dybde, vragdykning og meget mere.
I havet findes der mange vilde steder som kan og bør udforsket. F.eks. findes der rundt omkring i havene ”Blue holes” som er fantastiske at opleve på sine dykkerrejser. Det er smalle huller der typisk er 25-35 meter i diameteren. Tilgengæld er de ofte over 100 meter dybe og verdens dybeste er 300 meter dybt og ligger ved det sydlige Kina.
Rejser man til Island får man ikke mange fisk eller koraller at se. Her dykker man derimod mellem to tektoniske plader i havet og i søer. Det er et dyk, som foregår i tørredragt grundet vandtemperaturerne tæt på frysepunktet. På dykkerrejser hertil er der mulighed for at spotte mange forskellige slags hvaler, hvilket er et fantastisk syn.
Rundt omkring Europa finder man de smukkeste dykkersteder ved korallerne ved Egyptens kyst eller ved Madeira, Azorerne og De Kanariske øer. Her er der et rigt marineliv med hvaler, hajer, rokker, fisk, sæler, delfiner osv.
Rejser man til Australien, det caribiske hav eller asiatiske øhav findes der mange smukke dykkersteder. Her er der mange muligheder for at dykke med tusinde af fisk, udforske koraller eller finde Nemo. Vi kommer nedeunder med en uddybning af de største koralområder og bedste dykkersteder i verden.
Når man først er blevet vild med at dykke, kan man hurtigt blive forelsket i en masse forskelligt udstyr. Det smarteste er et dykkerur. Det viser hvor langtid man har dykket, hjælper med at fortælle hvornår man må dykke igen og viser hele tiden din dybde i vandet. Derudover laver det en masse data og statistikker på dine dyk som er sjove at følge med i. På din rejse kan dykkerudstyr hurtigt komme til at fylde meget. Derfor anbefaler vi, at man låner det meste udstyr ved destinationen. Skal man bruge penge på noget, vil vi anbefale en god dykkermaske og et dykkerur.
Info: Man er ikke ekspertdykker, bare fordi man har fået et certifikat. Brug dykkene på at lære noget nyt, træn buoyancy mm. For at beskytte på naturen og få de bedste dykkerrejser.
Verdens største koralrev
Vi skal passe på vores natur og klima hvis koralrevene stadig skal være i live om 50 år. Forureningen og den øget CO2 er med til at ødelægge vores koralrev da planterne får mindre ilt. Dør koralerne først en gang, er det utrolig svært at få dem til at leve igen. Det er en proces som tager rigtig mange år. Korallerne er vigtige for vores have, da der i disse områder er et stort marineliv, biodiversitet og føde for nogle af de vigtigste fisk, krebs, skildpadder og hajer i havene. Passer vi ikke på naturen, vil næste generation ikke komme til at se levende koraller. DERFOR skal du skynde dig at komme afsted på dykkerrejse. Processen kaldes blegning, som i sidste ende resulterer i forstenede eller døde koraller.
Vi kommer her med en liste, som indeholder nogle af de største og mest fascinerende koralrev rundt omkring i verden.
Great barrier reef, Australien
Du har med garanti hørt om den før – verden største koralrev! Det er næsten 3.000 km langt og nogle steder mere end 65 km bredt. Her kan man altså bruge hele sit liv på, at finde nye dykkerspots og steder andre aldrig har været. Koralrevet er verdens største levende organisme og kan ses fra rummet. Det byder på en unik dykkerrejse og består af i alt 2.900 enkelte rev. I revet lever der mere end 6.000 forskellige væsener. Derfor kan man opleve stort set alle havets dyr her.
Apo reef, Filippinerne
Dette er det andet største rev i verden og ligger ved Filippinerne. I området har der været mange problemer med overfiskning, men de lokale myndighederne stoppede dette i 2007. I dag er der et sundt miljø, hvor der er rig mulighed for at dykke med levende koraller og tusinde af forskellige fiskearter. Revet kan man besøge på flere forskellige båder, f.eks. med båd fra El Nido.
Mesoamerican Reef, Caribiske hav
Mesoamerican er Atlanterhavets største rev. Det strækker sig fra det nordlige Mexico til Honduras bugter og er mere end 1.100 km. Langt. Det giver fantastiske dykkermuligheder langs Mexicos østkyst og Honduras nordkyst. I revet lever mere end 500 forskellige dyrearter 65 typer af koraller. Rundt omkring i det Caribiske hav ligger der mange koralrev, som er med til at skabe fantastiske dykkerforhold langs øernes kyster.
Bedste dykkersteder i verden
At have de største koralrev er ikke ensbetydende med at det er de bedste. Flere koralrev oplever blegning af koraller og dermed manglende liv. Sådan er det 7-9-13 stadig ikke overalt på jorden. Derfor har vi lavet en liste med nogle af de bedste dykkerområder i verden. Udover koraller har vi på listen fokus på store marinedyr og unikke oplevelser. Folk har forskellige interesser ved dykning, men dette er vores klare anbefaling, til destinationer som skal opleves på dykkerrejsen.
Komodo Nationalpark, Indonesien
Komodo nationalpark ligger ved den Indonesiske ø Flores. Den nemmeste måde at komme til øen er med indenrigsfly fra Bali til Labuan Bajo eller med båd fra Lombok til Labuan Bajo. Området er populært for liveaboard ture hvor man bor på en båd og sejler rundt i koralrevet i flere dage. Ønsker man ikke dette, sejler man ud i nationalparken på dagsudflugter hvor der typisk er 3 dyk.
I Komodo nationalpark finder man mange spændene dyr på sin dykkerrejse. Oplev skildpadder, manta- og eagle rays, forskellige revhajer og tusinder af forskellige fisk. Desuden er korallerne stadig i live i nationalparken.
I området er der mange spændene og forskellige dykkerspots. Alt efter hvad man gerne vil se og opleve, kan dette planlægges med sin dykkerinstruktør.
Galapagos øerne, Ecuador
Dette er modsat Komodo nationalpark et område der ikke er fyldt med koraller – kun lidt. Derimod finder man det mest imponerende marineliv. Ønsker man at dykke med hajer og rigtig mange af dem – ja, så er Galapagos stedet. En dykkerrejser hertil byder på dykning med hvalhajer, revhajer, store klynger af hammerhajer osv. Der findes faktisk mere end 30 forskellige hajarter ved øerne. De vulkanaktive øer har et rigt dyreliv, som også inkluderer, pingviner, havleguaner og sæler. Man får særprægede dykkeroplevelser her.
Vi vil gerne anbefale to dykkerspots. Darwins arch ligger midt ude i havet og er fyldt med store dyr. Dyk her med manta rays, delfiner, hvalhajer og skildpadder. Er dette ikke godt nok, skal man prøve at dykke på shark point. Her ser man store klynger af hammerhajer og hvalhajer samt andre arter. Det er en vild oplevelse, hvor man dykker sammen med de enorme dyr.
The red sea reef, Egypten
Dette er et svar der kan give anledning til mange diskussioner. Mange er vilde med at dykke ved Sharm El-Sheikh og Hurghada, men nogle er også imod det. Vi har den med på listen, da det er et fantastisk dykkerområde og det ligger tæt på Danmark. Man skal derfor ikke flyve om på den anden side af jorden, for at få lov til at dykke her.
Men uanset hvad, så er der et fantastisk rev ved kysten. Her er et rigt marineliv som udover mange fisk også tilbyder mange eksotiske dyr. Dyk både med delfiner, søheste og den sjældne Dugong. Området er også kendt for sine gode muligheder for vragdykning. På havets bund ligger flere skibe fra 2. verdenskrig. Prøv dykning ved SS Thistlegorm som var et 128 meter langt transportskib. Det ligger på 25-40 meters dybde.