En dykkerferie er en fantastisk måde at undersøge hvad der lever under overfladen. På en dykkerferie kan man sejle afsted på liveaboards, være tilknyttet et dykkersted eller rejse rundt på jagten efter nye områder. På din næste dykkerferie skal du dog rejse væk fra Europa for de bedste dykkeroplevelser. Vi gør dig i denne guide på hvordan en dykkerferie kan skrues sammen. Vi overtaler dig til at få taget et dykkercertifikat og ikke mindst kommer vi med anbefalinger til verdens bedste dykkerområder.
Derfor bør du seriøst at få skaffet dig et dykkercertifikat!
Har du allerede et dykkercertifikat og elsker at bruge det, kan du passende scrolle ned til næste afsnit. Har du et men ikke får det brugt, så læs med her. For nu får du en dosis af gode grunde til, hvorfor dykning er fantastisk.
Forberedelsen
Det rigtige dykkercenter er fundet og I har hilst på jeres professionelle instruktører. Sammen gennemgår man alt udstyret og de forskellige dyk der venter på en. Her gennemgår man de forskellige udfordringer der kan være, sikkerhedsforanstaltninger og selvfølgelig hvad man kan forvente at vente derude. Hele udstyret anbringes i båden eller påklædes hjemmefra. Hele stemningen omkring dette er fantastisk, og man får en rolig følelse og tryghed ved instruktøren, samt mærker stemningen af at man skal på en mission.
Det ubekendte ved dykning
Der er noget meget ubekvemt ved at hoppe i vandet og måske endda midt ude på havet. Ofte kan man ikke se bunden, men man ved blot at man skal nedad. Du har måske fået afvide at der kan være revhajer, store rokker, skildpadder eller noget andet som umiddelbart kan virke farligt. Dog skal det siges her, at hajer ikke er farlige for dykkere da de ikke interesserer sig i os.
Livet under vandet
I starten vil det være angstprovokerende at trække vejret gennem sin regulator flere meter under havoverfladen. Stille og roligt vænner man sig til det og nysgerrigheden for hvad der venter på havbunden, tager fokus. Når man vænner sig til forholdene, glider man stille og rolig gennem vandet, leger med sin position i vandet og hvor let man bevæger sig. Hurtigt ser man en masse liv. Måske store flokke af fisk, en skildpadde der spiser koraller eller en haj som passer sig selv i horisonten. Hurtigt oplever man hvor fredeligt liver er under havoverfladen og hvilke terapeutiske effekter det har. Her er så afslappende, man glemmer tid og sted men nyder blot fiskenes stille og rolige bevægelser i vandet.
Følelsen efter dykket
Efter dykket har man en kæmpe lykkerus i kroppen. Det var den vildeste oplevelse og man kan ikke vente på at komme ned i havet igen. Det går op for en, at der findes en anden verden på jorden, som man er nødt til at udforske mere. Efter de kommende dyk får man også lyst til nye ting. Man vil se endnu større dyr flere levende koralrev eller på endnu dybere vand.
Bliv klogere på de 3-4 forskellige typer dykkerferier
Er man helt tosset med dykning og er med i en klub som tager afsted flere år, så ved du nok allerede dette her. I lever og ånder sikkert for dykning og har allerede prøvet de forskellige typer dykkerferie. Men lad os tage dem en ad gangen, for at I bliver klogere på hvordan man kommer i gang med dykning og hvad mulighederne er. Det kan til tider være hårdt for kroppen at dykke. Det er ikke naturligt for kroppen at være under så meget pres som der er i havet. Derfor er det en god ide at afveje hvor meget man reelt vil dykke på sin rejse.
1. Rundrejse eller almindelig pakkerejse med mulighed for dykning
Book en almindelig rejse til et dejligt feriested – f.eks. Bali. Her kan I kombinere jeres rejse med dykning fra en af øens dykkercentre. Vi anbefaler at man min. Køber 4-6 dyk afgangen da kutymen er, at man bestiller en udflugt med flere dyk. Bådene rejser typisk afsted med det formål at man får 2-3 dyk om dagen. Og jo flere dyk man køber, jo billigere bliver det, da man også skal leje udstyr. Er I på længere rejser og kommer forbi flere steder, kan i passende lede efter en ø som er kendt for dykning. Bo på den i 3-5 dage. Rejser i F.eks. til Bali vil det give god mening at sejle/flyve til Komodo nationalpark ved Flores, for at dykke der.
2. Find en destination hvor I tænker at dykke en hel masse
I forlængelse af punkt 1, kan man vælge at dykke rigtig mange gange med samme center. Find et område med mange forskellige dykkerspots som tiltaler jer. Book herefter +20 dyk hen over jeres ferie og brug tiden på dykning. Hvis man elsker at dykke, er dette en god måde at gøre det på. Man sparer nemlig en masse penge ved, at bestille dykkene ved samme center.
3. Brug flere dage på en dykkerbåd – liveaboards
Det er meget forskelligt fra land til land og fra sted til sted om man bruger liveaboards. Men det er dykkerbåde hvor man typisk bor imellem 3 og 7 dage med et formål – dykkerferie! Her bor man i kahytter, spiser alle måltider og dykker nærmest når det lyster. Fordelen ved et liveaboards er, at man kun er sammen med mennesker der elsker at dykke. Derudover er I de første, som er fremme på dykkerstederne om morgenen og har mulighed for at natdykke midt på havet.
4. Find en båd med dykkerudstyr der er i gang med at sejle jorden rundt
Der findes en del danske og rigtig mange udenlandske både som sejler rundt om jorden, eller i længere tid i bestemte områder. Det er typisk sejlbåde eller katamaraner. Her ønsker besætningen ofte at have gaster med, for at hjælpe med at sejle og holde udgifterne nede. Ofte koster en dag kun omkring 300 kr. inkl. alt. Flere af bådene har eget dykkerudstyr og kompressor til at fylde iltflasker op. Hermed får I mulighed for at dykke utrolig meget for et beskedent beløb. Man er typisk ude på bådene i 30-60 dage afgangen.
Verdens bedste dykkersteder til jeres dykkerferie
Nu er det blevet tid til det sjove. Her kommer guiden til hvor du skal rejse hen på dykkerferie. Vi tager ikke udgangspunkt i DE VILDESTE dykkersteder, men derimod de steder hvor man finder rigtig god dykning samt muligheder for en rigtig god ferie. Selvom vi startede artiklen med, at man skal langt væk fra Europa, så starter vi artiklen lige syd for Europa i Egypten.
Rejs på charterferie med dykning i Egypten
I både Sharm El-Sheikh og Hurghada venter der en billig charterferie på store og luksuriøse resorts. Vandet ud til de to feriesteder er dog fyldt med overraskelser. Her venter der dykning i koralrev med et hav af fisk, delfiner, Dugong og søheste. Området har derudover flere skibsvrag fra 2. verdenskrig. På 25-40 meters dybde finder man det 128 meter lange transportskib SS Thistlegorm.
Skønne bountyhvide strande luksuriøse omgivelser og koralrev på Maldiverne
Vi kan selvfølgelig ikke komme udenom Maldiverne og områdets smukke koralrev. De fleste kender nok billederne af Maldivernes kridthvide strande og de luksuriøse villaer der er bygget ud i havet fra de små øer. Hvad alle måske ikke ved er, at øerne er omringet af koralrev og et rigt dyreliv. På dykkerferien til Maldiverne vil man opleve mange forskellige revhajer, store manta rays og rigtig mange skildpadder. Derudover kan man møde forskellige hvaler, svømme med delfiner og se tusinder af farverige fisk.
Rejs på Liveaboards ved Komodoøerne.
Komodo nationalpark er et skattekammer for dyreliv. Øerne og parken ligger ud fra Flores vestkyst i Indonesien, hvorfra man sejler ud fra byen Labuan Bajo. Parken er enorm og typisk er man ude og på havet fra solopgang til solnedgang. Her er der mange muligheder for at booke et liveaboards og det bør man virkelig gøre. Hermed kan man være de første på de bedste dykkerområder. Dykke med revhajer om natten og se alt det andre ikke kan nå, inden solen er stået op. Komodo nationalpark er et af de sidst levende koraller. Her finder man virkelig alle slags dyr. Forskellige hajer, hvaler, delfiner, manta- og eaglerays, enorme tun og mange flere fisk.
Afslapning og selvforkælelse med dykning på Mauritius
Mauritius er en afrikansk ø, som ligger mere end 500 km fra Madagaskars kyst. Øen ligger i verdens 3. største koralrev. Her kan man ligeså de andre steder forvente et utroligt rigt dyreliv med utallige af fisk, forskellige rokker og hajer samt muligheden for at svømme med delfiner. Området egner sig også rigtig godt til folk som foretrækker at snorkle i overfladen. Vi er vilde med Mauritius, da koralrevet giver man fantastiske oplevelser i dykkerområder som er børnevenlige.
Kom i gang med dit dykkercertifikat inden det er for sent
Vi håber vi har fået overtalt jer til at få taget et dykkercertifikat. Om I tager det herhjemme eller ude på jeres rejse er underordnet. Det er primært de to selskaber PADI og SSI som står for uddannelse af instruktører. Uddannelsen er international og med stramme standarder for dem der ønsker at uddanne andre. Derfor er man altid i trygge hænder, når man dykker sammen med en instruktør fra PADI eller SSI. Dykning handler i starten meget om tryghed da det kan være yderst farligt at dykke. Derfor er det også en rigtig god ide at have styr på sin rejseforsikring inden man begynder at dykke.
Man tager sin test ved at gennemgå noget teori om dykning og hvad kroppen udsættes for under havet. Når den er bestået, venter der test nede i vandet. Her skal man kunne forskellige teknikker med sin ilt, uden ilt og uden briller og generelle færdigheder indenfor dykning. Når man har klaret dette, er man Open water diver. Det betyder man må dykke ned på 18 meters dybde. Vi anbefaler dog, at man tager sig mod til at få et Advanced open water diver certifikat. Det giver lov til at dykke ned på 30 meter og adgang til mange flere oplevelser.